Om Lie

Jag är förskollärare, bildlärare och jobbar också med pedagogisk IT. Ibland har jag även hoppat in som lärare i textilslöjd. Fr.o.m hösten 2018 kommer jag att jobba några timmar per vecka, som förskolechef på ett litet föräldrakooperativ.

Som bildlärare har jag undervisning i åk F-9 och det är verkligen en ynnest att få vara med från början och forma inlärningen från scratch. Förr när jag mötte elever i högstadiet, hade de en högst blandad bakgrund och det första man fick göra, var att jämna ut skillnader. Idag kan jag lägga undervisningsområden i tidigare ålder, vilket är jättebra.

I det IT-pedagogiska ingår det att forma IT-handlingsplan för skolan, att bistå lärarkollegor med att jobba i vårt nya digitala system (Haldor och Office 365), samt i viss mån jobba i klass med övningar kring källkritik, Netikett m.m.

En del av min IT-gärning har varit att lära barn förhålla sig till sociala medier. Jag har introducerat klassbloggar där barnen är aktiva och skriver, både om sånt som händer i skolan och om det som händer i samhället. Målet har varit att de också ska dela med sig av sina arbeten och respondera på varandra. Dit har vi inte kommit.

Att ha externa mottagare för sitt skrivande ger en extra dimension. Det är inte bara min lärare som läser vad jag skriver. Hela bygden läser det jag skriver och som elev måste man tänka både på källkritik,upphovsrätt och på att mitt skrivande kan förstås av alla.

Jag såg tidigt att IT var en resurs i både privatliv och arbete, men det hindrar mig inte att vurma för det kreativa skapandet med handen  – det sinnliga i att stryka på färg med en pensel, eller skulptera fram en form. Vi behöver allt för att vara hela människor.

Läs mer om måleri som ett sätt att stärka självkänslan och den kommunikativa förmågan under filen Bilden som språk

Privat är jag en riktig naturmänniska, som jobbar med eget skapande (måleri och grafik). Jag bor i på landet i Norrland. Här laddar jag batterierna.

Jag har också en egen firma som heter Fylgja. I min firmas regi har jag kurser för vuxna som vill prova på att måla med ett tillåtande förhållningssätt.

Hemsida Fylgja

Övriga kurser som jag baserar mitt arbete på:

-Grundkurs i bildterapi, Kavánsa
-Symbolpedagogiska studiecirklar, GIS handl. och utv.
-Vedic Art
Annonser