Omedvetna tankeprocesser

För någon vecka sedan, skrev jag om vikten av att ha tillräckligt med koll på vad man ska göra, för att kunna slappna av och låta tankarna jobba fritt. Jag skrev ”Jag vet inte hur du funkar, men jag har omedvetna tankeprocesser i bakhuvudet. Det jobbas liksom på där och saker faller på plats och formuleras, utan att jag tänker aktivt.”  Idag såg jag en artikel på temat på sajten motivation.se Back to business – så blir du kreativ i höst  och där står:

Omedvetna tankeprocesser

Rasmus Hougaard (författare till boken ”One second ahead”) skriver om hur Picasso gjorde när han skulle skapa nya kreativa lösningar. Han hade en tydlig process för detta.

Det första han gjorde var att noggrant utforska det område han ville arbeta med (via böcker). På den tiden fanns inte Internet. När han hade gjort detta ett tag lade han undan böckerna (webben) och tog ett bad!
Badet gjorde att Picasso aktiverade sin hjärnas omedvetna delar genom att sluta att tänka medvetet.

Ja, men just det. Det är ju så det funkar… för alla… men många pressar sig och pressar sig, tills allt har gått i baklås och axlarna är uppe vid öronen och alarmsystemet i kroppen är på högvarv. Lusten är borta och kreativiteten ett minimum. Allt blir ansträngt och snävt.

Varför gör vi då så? Är det för att vi tror att vi måste leverera perfekta svar omedelbart? Det är verkligen dags att vi alla tar ansvar över en hälsosam tillvaro; tar ansvar över att få en dräglig arbetsmiljö och säger ifrån om förväntningarna är absurda. Vad är vi för förebilder för barnen, om vi inte gör det?

Vi behöver kreativa människor som kan lösa problem!

Läs artikeln här ovan, så får du värdefulla tips om hur du kan jobba med det här.

Jag då… jo, jag vet vad jag ska jobba med nu och fick en vecka att förbereda mig på ett nytt arbete. Förutom bildämnet, kommer jag att jobba med svenska m.m. i en 2:a. Det kommer säkert att bli jättebra… sedan… men just nu känns det bara snävt, minimerat och ansträngt. Vart är mitt kreativa jag? Jag vet att jag gillar utomhuspedagogik, ämnesintegrering och ett lustfyllt lärande, men just nu har jag en gammal bekant på besök i mitt huvud, som heter Hjärnstress.

I helgen jobbar jag med att tömma min lägenhet i stan, kanske det faller på plats i packande, bärande och kånkande? Under en trevlig middag med fd. kollegor igår kväll kom jag i alla fall ihåg vad jag gillar, d.v.s. utomhuspedagogik, ämnesintegrering och lustfyllt lärande. DET är ju en bra start att veta det, men jag tror inte att det är så det börjar om en vecka… tyvärr.

Den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge.

Jag kommer igen! Huvudet ovanför ytan!

bad2

 

 

Annonser

Om Bild&IT-Lie

Bildlärare och IT-pedagog
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Omedvetna tankeprocesser

  1. Annika skriver:

    ”Att sova på saken” är ju samma sak 😄

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s