Genus

Vad händer?

Jag var barn på 60-talet, ungdom under 70-talet. Jag växte upp med kampen för ett jämlikt samhälle. Alla var lika värda oavsett en mängd bakgrundsfaktorer, inte minst kön. Min mamma var något gammaldags, men körde mantrat: ”Skaffa dig en utbildning, så kan  du välja sedan om du vill arbeta eller  vara hemma”. I hennes värld var kvinnan hemma med barnen, men hon visste också vad det innebar att inte få studera vidare, trots goda studieresultat.

Vad har hänt sedan dess? Vi hade ett samtal i fikarummet, några 50- och 60-talister. Alla hade samma uppfattning: DET HAR GÅTT BAKÅT! Våra mödrar jobbade för att vi skulle gå ut i samhället och kunna arbeta  med vilket yrke vi än önskade. De kämpade för förskola och kvinnans rätt till ett självständigt liv. De kastade BH:ar, lät håret växa och klädde sig i sköna kläder. Kanske gick det till överdrift i vissa mått, men ibland kan det behövas för att sätt fingret på något.

Att vara kvinna är att vara människa. Varken mer eller mindre. Precis som det för män är samma sak. Vi är människor med samma värde, men vad ser och hör jag i skolan, i föreningen, i hemmen?

-”Tjena grabben (highfive) hur är läget. Har du spelat match i helgen?” 

-”Heeej tjejen (strykning på axeln) vad fin tröja du har idag…”

”Vi” bemöter pojkar med prestationer och flickor med utseende. Vad gör det här med flickorna? Och vad gör det med pojkarna? Vad gör det med våra barn? Jag vill hävda att det är lika dåligt att bemöta pojkar med prestationsfrågor, som att bejaka flickors utseende istället för person. Det finns också statistik som säger att ungdomar i dag, generellt mår sämre än för 20 år sedan, men … att det fortfarande är flickor som generellt mår sämre än pojkar.

Flickor har högre tempo i starten och är väldigt kapabla i de yngre åren. Säg den 6:åriga tjej som inte skulle kunna leda samlingen i förskoleklass. Vad händer sedan? Flickor tystnar och i högstadiet sitter de där som små prydnader. Tysta.

 

Liza Bloom har skrivit artikeln How to talk to little girls

Citat (fritt översatt): ”…Vi lär flickor att deras utseende är viktigare än något annat. Bantning vid 5 års ålder, foundation vid 11 års ålder, bröstförstoring  vid 17 och Botox vid 23. Som om att vara hotta 24 tim /7 dgr i veckan har blivit det nya normala. Kvinnor har blivit alltmer missnöjda. Vad saknas? Ett liv med mening, idéer och bokläsning och att värderas för våra tankar och prestationer…”

Hela artikeln: How to talk to little girls

Lisa bor i USA. Det märks, men vi är inte långt efter. Vad kan DU göra för att flickor och pojkar, ska känna sitt värde som människa och inte för vad de gör, eller hur de ser ut?

Mer om Lisa Bloom: http://lisabloom.com/site/about-lisa/

 

Annonser

Om Bild&IT-Lie

Bildlärare och IT-pedagog
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s